Piparkakkykylä

pipari_mokkikylaPiparkakkutalon sijaan teen nykyisin meille perheeseen kokonaisen piparkakkukylän. Yksi talo jokaiselle syöjälle. Näin jokainen voi popsia taloa omassa tahdissa eikä tule kädenvääntöä siitä minkä osan saa syödä ja mitä pitää säästää jollekin toiselle syötäväksi. Tein itse talokaavat, ole hyvä ja kopioi ne talteen!

Ruskeisiin osiin käytin Myllynparas piparkakkutaikinaa. Talokylän pohjaan tarvitset vaaleaa keksitaikinaa: 250 g voita / margariinia, 250 g sokeria, 2 munaa, 500 g jauhoja, 1 tl leivinjauhetta, 1/2 tl vaniljasokeria. Kauli ja paista ”maaksi” pellillisen kokoinen jättikeksi. Merkkaa veitsellä painamalla talojen paikat jo paistamattomaan taikinaan. Näin kasaamisvaiheessa on selvää mihin kohtaan seinät tulevat. Lisäksi kannattaa tehdä vaikka pyöreällä muotilla reiät maapohjaan, jos haluat laittaa sähkövalot taloihin. Reikien kautta saa ledivalot talojen sisään, sikäli-mikäli teillä taloja ehditään ihailemaan valaistuina ennen ensimmäistä haukkaisua. Muista antaa keksin jäähtyä kunnolla ennen kuin alat siirtämään sitä. Jäähtyessään keksi kovettuu ja sietää siirtämistä murtumatta. Jos haluat tehdä muitakin osia vaaleasta piparitaikinasta, niin tarvitse lisää taikinaa. Ylläoleva ohje riittää vain maapohjaan. Monesti teen vaaleasta piparista lumikuusia ja talojen katot.

Koristeet pursotin pikeeristä: 1/4 dl valkuaista ja 1.5 dl tomusokeria. Pikeeri kovettuu ihan valkoiseksi ja kovaksi. (Katso tarkempi ohje esim. Kinuskikissan sivulta). Pikeeriä kannattaa värjätä jauhemaisella väriaineella. Geelimäiset ja nestevärit nesteyttävät pikeeriä liikaa. Anna osien jäähtyä ennen koristelua, jotta pikeeri ei sula lämmössä vaan lähtee kovettumaan. Jäähtymistä odotellessa leikkaan terävällä veitsellä ovi- ja ikkuna-aukkoja tasareunaisiksi, näyttävät paremmilta ja päästävät valon läpi paremmin. Samoin leikkaan seinien reunoja tasareunaisiksi, jotta istuvat yhteen ja maata vasten paremmin kuin uunissa pyöristyneinä. Kasaaminen kannattaa tehdä vasta seuraavana päivänä leipomisesta, jotta osat ehtivät kovettua ja kestävät käsittelyä murentumatta. Kasaamisesta ja sokerin sulattamisesta löytyy hyvä ohje Myllynparhaan videosta YouTubessa.

pipari_mokkikyla2Kuvassa vielä toinen versio miltä kylä voi näyttää. Tähän kylään olen tehnyt paljon pientä syötävää pihaan: poroja, possuja, pulkkia, lahjoja ja aitaa.

Kategoria(t): Leivonta. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa