Joulutonttunen

Kaupan lehtihyllylle oli ilmestynyt ”Kauneimmat Joulun Askartelut” lehti, Kauneimmat Käsityöt-lehden jouluaiheinen erikoisnumero. Siinä komeili kannessa niin symppis tonttunen, että rakastuin oitis. Siinä on mittasuhteissa samaa kuin Tilda- hahmoissa. Jalat ja kädet ovat pitkät ja hennot, pää on pieni. Tontun lisäksi lehdessä oli muutenkin sormia syyhyttäviä ideoita: paperinarujoulupallot, massakoru, heijastinkukka, lasilyhdyt… pakkohan se lehti oli itselle ostaa.

Tein kaksi tonttua. Ensimmäisen tein samaan kokoon kuin mihin kaavat oli tehty. Siitä tontusta tuli pienempi kuin millaiseksi olin sen kuvitellut. Seuraavaa varten kopsin kopiokoneella kaavat 1.5 kertaiseen kokoon. Nyt tontulle tuli se oikea koko, siis sellainen miksi olin sen kuvitellut lehden kuvasta.

Tarvikkeita jouduin hieman metsästämään. Tiimari-mokoma otti ja meni konkurssiin. Kaikki olivat siis joulun alla siellä ostoksilla kun tavaraa myytiin halvalla. Siellä huopaa oli jäljellä enää punaista, ei yhtään muita värejä. Eurokankaasta löysin sitten rullalta askarteluhuopaa ja mikä parasta, sain ostaa just sen verran kuin tarvitsin. Sieltä ostin luonnonvalkoista lakanakangasta vartaloa varten. Sieltä olikin ”joulunpunainen” huopa loppu, mutta oikeastaan tykkäsin jopa enemmän viininpunaisesta huovasta. Ohjeessa ei ollut mitään kangastarpeen arviota. No, ostin sitten peukalotuntumalta. Prismasta ostin virkkauslankaa ompeleisiin, kierrätyskeskuksesta löysin paperinarua säärystimiin. Omista varastoista käytin valkoista villalankaa partaan, mustat pikkuhelmet silmiin, valkoista piipunrassia takin koristeisiin ja vanhan tyynyn vanut täytteeksi. Kulkusia en meinannut löytää mistään. Tai olihan niitä, mutta aina joko aivan liian suuria tai liian pieniä. Lopulta kulkeuduin Helsingin Hobby Pointiin – mikä aarreaitta! Siellä oli kaiken kokoisia kulkusia, ois ollut huopaakin. Heräteostoksia kertyi sitten mukaan samalla Hobby Point- reissulla.

Sitten vaan kangasta leikkaamaan. Toista tonttua kun tein, osasin jo odottaa, että vartalo vaikuttaa kovin laihalta. Ohjeissa ei ollut mainintaa onko kaavoihin sisällytetty saumanvarat. Lisäsin kaavaan 1cm:n saumanvaraa. Päädyin silti ompelemaan tontun 0.5cm saumanvaralla, jotta se saisi vähän muhkeutta olemukseensa. Raajojen kääntäminen oli tuskaista touhua, niin kapeita ne olivat. Sukkapuikolla työntelin kangasta, ei ollut mun lempivaihe, ei.

Takkia ja pitkänhuiskeaa tonttulakkia oli kiva työstää. Huopa tuntuu käsissä lämpimältä ja pehmoiselta. Vasemman puoleisessa kuvassa silitän saumoja auki. Oikean puoleisessa kiinnitän koristekaitaleita käsin tikkaamalla.

Takin koristeisiin halusin pirteyttä. Tein pienempään tonttuun omat versioni alkuperäisistä koristeista. Tähän tonttuun muotoilin piipunrassista omanlaiseni koristeet. Yksi kolmilehtinen on tehty 1/2:sta piipunrassista. Kiinnitin koristeet muutamalla käsin ompelemallani tikillä. Väliin kiinnitin vielä kulkuset tuomaan bling-blingiä ja tietty kilisemään jouluisesti. Poikani piirsi tontulle silmät tussilla. Niiden merkkaamalla paikalle ompelin vielä pienet mustat helmet, tuomaan silmiin pilkettä. Lopuksi parta parilla ompeleella paikoilleen ja tonttuherra on valmis odottamaan joulua.

Tästä toisesta tontusta tuli mukavan kokoinen. Takki päällä piskuinen keho saa muhkean olemuksen. Minusta tässä tontussa on ripaus Tildaa ja väriensä puolesta ripaus euroooppalaisia tonttuja. Jos tekisin vielä kolmannen tontun, tekisin sen vielä isommaksi, jotta raajojen kääntäminen olisi helpompaa. Lisäksi laittaisin vartaloon rautalankaa, jotta voisin laittaa tontun istumaan kaapin reunalle.

Kun sain tontun valmiiksi ja esittelin sitä lapsille, heistä vanhemmalla oli tarina valmiina. Tämä tonttu on kuulemma postitonttu. Sen tehtävänä on kuljettaa tonttupostia.

Kategoria(t): Koristeet. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa